Wonen in Zweden

Wanneer je plannen aan het maken bent voor een emigratie, dan komt er een punt op de agenda die je niet had op het moment dat je op vakantie wilde naar Zweden. Wonen in Zweden is namelijk een compleet ander iets dan het boeken van een vakantie. Wil je wonen in Zweden, dan zijn er een flink aantal afwegingen die je moet maken, maar die afwegingen wijken niet zo ver af van het wonen in Nederland als je zou kunnen denken. De prijs, de locatie en de afstanden zijn het belangrijkst, maar er komen nog meer punten bij kijken.

Wonen in Zweden, waar wil je heen?

Zweden is vele malen groter dan Nederland en gemiddeld is de bevolkingsdichtheid per vierkante kilometer veel lager. Maar dat is wel afhankelijk van waar je wilt gaan wonen. Het gemiddelde dorp is net iets kleiner dan de dorpen in Nederland, kijk je echter naar de steden, zoals de hoofdstad Stockholm, dan wordt het verhaal ineens heel anders.

De meeste mensen emigreren niet naar Scandinavië om te gaan wonen in een drukbevolkt gedeelte van Zweden. De meeste mensen zoeken de ruimte op en dat is gemakkelijk. Er is veel bos, er zijn veel meren en de prijzen van de huizen zijn veel lager dan de huizenprijzen in Nederland. Een huis kopen in Zweden kan daarom alleen al zeer aantrekkelijk zijn, maar kijk niet alleen naar de kosten van de woning in Zweden. Er zijn veel meer elementen die je af moet wegen om een keuze te kunnen maken. Het wonen in Zweden gaat immers niet alleen om een huis.

Het wonen in Zweden

Wonen in Zweden betekent voor veel mensen het wonen in afzondering. Er zijn veel huizen in Zweden te koop die op grote afstand liggen van de buren, in een bos bijvoorbeeld. Dit lijkt helemaal geweldig, en kan ook geweldig zijn, maar wanneer je ook in de winter in Zweden wilt wonen, wordt het een heel ander verhaal. Het betekent dat je zelf voor de problemen komt te staan, zoals het sneeuwschuiven bij hevige sneeuwval. De natuur in Zweden is prachtig, maar kan ook wreed worden wanneer het klimaat de grillige kanten laat zien. Ook dat hoort bij het wonen in Zweden.

Verder betekent het dat je een bron van inkomsten moet hebben. Het wonen in Zweden is niet duur. Door de lage prijzen van de huizen zijn de kosten voor een Zweedse hypotheek ook laag, maar dat betekent dat je ofwel veel spaargeld moet hebben, of dat je werk moet vinden. Dat laatste is misschien nog wel moeilijker dan het eerste.

Er zijn veel Nederlanders in Zweden die inzetten op het werken voor internationaal georiënteerde bedrijven. Dat is een goed uitgangspunt, want dit betekent normaal gesproken dat je de taal niet direct hoeft te beheersen. Maar wanneer je weet dat er veel Nederlanders en Belgen in Zweden zijn, dan weet je ook dat de kans klein is dat hier nog banen te vinden zijn. Daarnaast heb je een persoonsnummer nodig om te wonen en werken in Zweden, en ook dat is niet meer zo makkelijk te regelen.

Wil jij wonen in Zweden?

Wanneer je van plan bent om naar Zweden te emigreren, dan raden we je aan om van tevoren naar werk te zoeken. Weeg de verschillende opties qua plaatsen en afstanden goed af en bedenk je vooral wat echt belangrijk is voor jou. Heb je schoolgaande kinderen, dan is de afstand naar een school belangrijk. Wil je vaak naar Nederland of vliegen jouw vrienden regelmatig naar Zweden om jou te zien, dan is de afstand tot een station of het vliegveld belangrijk. Hoe beter je de locatie kunt kiezen, hoe leuker het wonen in Zweden zal worden.

Waar vind je huizen in Zweden?

Om huizen te vinden in Zweden kun je kijken naar de Zweedse makelaars zoals Fastighetsbyrån, maar je kunt ook kijken op de meer bekende pagina’s zoals Hemnet en Blocket. Bij het zoeken naar huizen is niet alleen de prijs belangrijk. Het is goed om naar de zogeheten driftkostnader te kijken. Dit zijn de energiekosten en vaste lasten die bij het huis horen. Waarom is dat zo belangrijk? Er zijn huizen die bijzonder goedkoop op de markt staan, en die helemaal in orde lijken. Bij de driftkostnader kun je zien of dat ook echt het geval is. Wanneer een huis grotendeels op stroom verwarmd moet worden, zijn de maandlasten namelijk enorm hoog vanwege de hoge prijs van het stroom. Bekijk ook altijd of het huis het hele jaar bewoonbaar is. Staat een huis te koop als een fritidshus in Zweden, dan is de kans klein dat je de winter in het huis door kunt brengen, en dat is voor de meeste mensen toch wel het idee wanneer zij zoeken naar mogelijkheden rond het wonen in Zweden.