Hoe zit het met het persoonsnummer in Zweden?

Wie in Zweden wil gaan wonen, die heeft direct een uitdaging voor de boeg. Zonder persoonsnummer kun je namelijk niets in Zweden. Je kunt geen bankrekening openen, geen huis aankopen, geen werk vinden en je kunt geen abonnementen afsluiten. Het persoonsnummer speelt dus een grote rol en is een belangrijke stap in het proces van het emigreren naar Zweden. Het persoonsnummer is in 1947 ingevoerd en is vergelijkbaar met het Nederlandse BSN-nummer. Het persoonsnummer dat je krijgt, verandert nooit, behalve wanneer je een geslachtsverandering ondergaat.

Hoe kun je een Zweeds persoonsnummer krijgen?

Wonen in Zweden begint met het aanvragen van een persoonsnummer. Als Nederlander of Belg kun je dit zelf aanvragen op de website van Skatteverket. Let wel goed op dat je alle benodigde papieren kunt overleggen en aan kunt tonen dat je verblijfsrecht hebt in Zweden.

Om een persoonsnummer aan te kunnen vragen, moet je minstens over de volgende documenten beschikken:

  • Een geldig paspoort of ID-kaart
  • Trouwboekje of samenlevingscontract in geval van partners
  • Papieren die je verblijfsrecht aan kunnen tonen
  • In het geval van kinderen die meekomen, moet hun geboorteakte ook overlegd worden

Wanneer je dit allemaal voor elkaar hebt, is de volgende stap het aantonen van jouw verblijfsrecht. Eigenlijk wordt hiermee bedoeld dat je aan kunt tonen dat je in Zweden komt met een goede reden of een goede basis. Het verblijfsrecht kun je aantonen door te laten zien dat je gaat studeren (bewijs van inschrijving), dat je een baan aangeboden gekregen hebt (arbeidscontract) of dat je genoeg spaargeld hebt om jezelf in onderhoud te kunnen voorzien. Waar eerder gold dat het beginnen van een eigen bedrijf ook onder aantonen van verblijfsrecht viel, is dit nu sterk verschillend per kommun. Doe hier altijd navraag naar.

In alle gevallen moet je een volledig dekkende ziektekostenverzekering kunnen overleggen. Hier is veel om te doen, het is namelijk in strijd met de geldende EU-regels, maar de eis is nog niet van tafel. Zeg dus de ziektekostenverzekering niet direct op wanneer je uit Nederland vertrekt, want dit zal ervoor zorgen dat je nooit een Zweeds persoonsnummer kunt krijgen. Pas wanneer je een persoonsnummer gekregen hebt, kun je de ziektekostenverzekering opzeggen in Nederland.

Problemen met het persoonsnummer

Er zijn veel mensen die steeds meer problemen krijgen met het aanvragen van het persoonsnummer. De grote groep immigranten zorgt ervoor dat Skatteverket de eisen steeds iets bijstelt. Dit verschilt sterk per regio. Het verkrijgen van het persoonsnummer is dus niet overal gelijk. Waar je in de ene kommun het nummer kunt krijgen binnen een week, heb je in de andere kommun maanden nodig om uiteindelijk goed gekeurd te worden.

Daarom is het verstandig om hier direct mee te beginnen wanneer je wonen in Zweden waar wilt maken. Zonder een Zweeds persoonsnummer kun je namelijk nagenoeg niets. Wil je gewoon kamperen of op vakantie naar Zweden, dan heb je uiteraard geen persoonsnummer nodig.

Let op: Er zijn bedrijven die aanbieden om te bemiddelen bij het aanvragen van het persoonsnummer. Skatteverket kan jou hier echter gewoon zelf bij helpen en heeft mensen in dienst die vloeiend Engels spreken om je verder te helpen. Betaal dus nooit veel geld om advies in te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *