Wat is de tijd in Zweden? Wat is het tijdsverschil met Nederland? Heeft Zweden zomertijd en wintertijd? Het zijn vragen die wij regelmatig krijgen vanuit Nederland en Belgiƫ. Zweden lijkt immers een land te zijn dat ver weg ligt, dus waarom zou het geen andere tijdzone hebben? Het is echter zo dat de tijd in Zweden altijd gelijk is aan de tijd in Nederland. Zweden zit namelijk ook in de UTC+1, net als heel Nederland, Belgiƫ en ook Duitsland. De zomertijd en de wintertijd in Zweden gaan ook op hetzelfde moment in, maar toch is er iets met de tijd in Zweden wat in Nederland niet het geval is.
De tijd in Zweden en de seizoenen
In Zweden is de tijd gelijk aan de tijd in Nederland, maar de indeling van de tijd is net even iets anders. Dat heeft te maken met het aantal uren daglicht in Zweden. Dit is afhankelijk van waar je precies in Zweden bent, maar in de zomer is het aantal uren daglicht altijd groter dan het aantal uren daglicht in Nederland. Wanneer je richting noord Zweden gaat, merk je dat het rond midzomer niet eens nacht wordt. De zon gaat hier in de nachten niet onder. Het is dus vroeg licht in de zomer in Zweden, en het wordt laat donker, als het al donker wordt. Goed om rekening mee te houden als wonen in Zweden jouw droom is dus.
In de winter is het precies omgekeerd. Hier is het aantal uren daglicht vele malen kleiner dan in Nederland. Ook dit ligt aan waar je precies bent, maar reken er gerust op dat je in december al rond vier uur de lampen aan moet hebben omdat het buiten donker geworden is. Dit is overigens een stuk minder goed te merken wanneer er sneeuw ligt. Dankzij de sneeuw wordt het stukken lichter buiten.
Het gevolg voor de Zweden
Dit heeft gevolgen voor de Zweden. In de winter wordt vaak extra gewerkt. Thuis is niets te doen, omdat het direct donker is en lang donker blijft. Deze extra uren worden in de zomer gebruikt om langer vakantie te hebben. Dan is het lang licht, zijn de feesten in volle gang en komt er veel meer leven in de Zweden. De tijd in Zweden wordt dus net even anders gebruikt, maar is verder precies hetzelfde als in Nederland.