Zweeds geld wordt ingewisseld

Zweeds geld gaat binnen de kortste keren vervangen worden. Vorig jaar is de Zweedse bank begonnen met het introduceren van nieuw briefgeld. Het briefje van 20 kronen en 50 kronen werd vervangen voor een nieuw biljet, en sinds vorig jaar is er een briefje van 200 kronen in de roulatie gekomen. Een interessante ontwikkeling rond het Zweeds geld, de Zweedse overheid wil op deze manier kwalitatief beter geld in omloop hebben, maar de meeste mensen denken dat het vooral gaat om het wegwerken van het zwarte geld dat aanwezig moet zijn. De oude biljetten kunnen vanaf 30 juni 2016 namelijk niet meer gebruikt worden. In oktober 2016 zal de rest van het geld vervangen worden.

Nieuw Zweeds geld

In oktober 2015 kwamen er nieuwe briefjes van 20, 50, 200 en 1000 kronen in omloop. De oude briefjes van 20, 50 en 1000 zijn na 30 juni 2016 niet meer te gebruiken als betaalmiddel. Zij zijn hun waarde dan verloren. In oktober 2016 zal er opnieuw nieuw Zweeds geld op de markt komen. Het briefje van 100 en 500 kronen wordt vervangen en er komen nieuwe munten voor de 1 kroon en de 5 kronen. De 2 kronen munt wordt de nieuwe munt die toegevoegd wordt. De oude briefjes van 100 en 500 kronen kunnen na 30 juni 2017 niet meer gebruik worden als geldig betaalmiddel. Dit geldt uiteraard ook voor de munten die vervangen zullen worden.

Veel kritiek

Uiteraard is het nieuwe Zweedse geld niet zonder kritiek ontvangen. Er wordt geklaagd over het feit dat het geld net op speelgeld lijkt, maar er is een groter bezwaar te horen. Veel mensen vragen zich af of het verstandig geweest is om het nieuwe geld nu te introduceren. De banken willen immers van het contante geld af, en het zijn vooral de oudere mensen die nog geld in de portemonnee hebben. Dit zijn tevens de mensen die in de problemen gaan komen na 30 juni, want uitgerekend deze mensen letten niet goed op welke briefjes zij nog hebben. Voor de mensen die op vakantie gaan naar Zweden is het goed om het Zweeds geld in de gaten te houden. Het is immers jammer wanneer je Zweeds geld mee naar huis neemt dat volgend jaar niet meer te gebruiken is!