De natuur in Zweden

De natuur in Zweden is één van de voornaamste redenen waarom mensen graag op vakantie willen naar Scandinavië. In vergelijking met Nederland is Zweden immers rijk aan natuur. De natuur in Zweden bestaat vooral uit heel veel groen en veel meren, die rijk zijn aan vis en andere dieren die afhankelijk zijn van de natuur in Zweden. Uiteraard heeft het weer in Zweden veel te maken met de natuur. Het klimaat is immers bepalend voor de groei van bomen. De geschiedenis heeft gezorgd voor de ligging en de vele meren, die in de zomer druk bezocht worden.

De rol van de natuur in Zweden

De natuur speelt al honderden jaren een grote rol in het dagelijks leven in Zweden. Vroeger was de bosbouw één van de voornaamste inkomstenbronnen van Scandinavië. In Zweden is het Göta Kanaal speciaal gegraven voor het vervoeren van grote stammen, die gebruikt moesten worden in de scheepsbouw. Om een mast te kunnen maken, was het nodig dat het hout sterk was, en uit één deel bestond. Deze bosbouw is nog steeds erg belangrijk voor Zweden, maar het is niet meer voornamelijk de scheepvaart die de grootste klant is. Het hout gaat letterlijk heel de wereld over.

De natuur in Zweden speelt nog altijd een grote rol. In de zomer en het najaar zijn veel Zweden buiten te vinden. Zij plukken bessen, verbouwen eigen groenten in de moestuinen en vergeet de grote groepen mensen niet die de het hele najaar druk kunnen zijn met het plukken van bosbessen en de verschillende eetbare paddenstoelen. Pas wanneer de vriezer echt vol zit, is het moment gekomen om te bekijken of er nog wel meer nodig is. Het weer in Zweden speelt hier overigens een grote rol bij. Een te droge zomer en een te droge herfst zijn niet goed voor de opbrengsten. Bij voorkeur willen de Zweden aardig wat regen hebben halverwege de zomer, zodat alles goed kan groeien.

De jacht

De jacht hoort ook bij de natuur in Zweden. Er is veel kritiek op het aantal dieren dat jaarlijks gedood wordt tijdens de jacht, maar dit is allemaal goed geregeld vanuit de overheid zelf. Het is een manier om de dierenpopulatie in stand te houden. Een te groot aantal roofdieren is immers bedreigend voor het evenwicht. Ook hier zal je de Zweden niet snel in overtreding zien gaan. Zij weten dat het evenwicht tussen mens en natuur belangrijk is. Wanneer dit niet gebeurt, levert dit in de toekomst problemen op namelijk.

Het weer in Zweden

Het weer in Zweden speelt een grote rol voor de natuur in Zweden. Dit was goed te merken tijdens de droge zomer van 2014. Tijdens deze zomermaanden was het verboden om te grillen in de natuur, tevens mochten de mensen de auto’s niet wassen met water, omdat het water steeds schaarser werd. De droge bossen met de vele naaldbomen waren hier niet direct door gered. In de late zomer braken er meerdere branden uit die zorgden voor veel schade. Het grote geluk was dat het in de herfst veel ging regenen, waardoor de waterstanden weer op peil kwamen, en de paddenstoelen alsnog uit de grond schoten. Daarmee is duidelijk dat de relatie tussen het weer en de natuur in Zweden eentje is die goed in de gaten gehouden wordt. Wil je weten wat het weer in Zweden op moment doet, kijk dan even naar het weer in Zweden.