Fietsen in Zweden

Fietsen in Zweden is voor de meeste mensen een perfecte manier om de vakantie door te brengen. Een fietsvakantie in Zweden is populair onder de Nederlanders en Duitsers, maar er zijn ook veel Zweden die in de zomer gebruikmaken van de vele fietsroutes door het land. De meest doorgaans gebruikte fietsroute in Zweden ligt tussen Strockholm en Göteborg, maar alle andere mogelijke routes zijn ook voorzien van goede bewegwijzering.

Zweden leent zich uitstekend voor fietsvakanties. Langs de vele routes zijn veel huisjes voor een nacht te huur, en vaak kom je minstens één bed and breakfast tegen, en meerdere vandrarhem overnachtingsmogelijkheden. Op die manier hoef je niet altijd te kamperen midden in de natuur, al kan dit natuurlijk wel tijdens het fietsen in Zweden. Wanneer er echter veel regen voorspeld wordt, kan het handig zijn om een dak boven je hoofd te hebben voor één nacht.

Een fietsvakantie in Zweden

Wanneer je op fietsvakantie wilt in Zweden, dan zijn er meerdere manieren om aan de reis te beginnen. Zo kun je met het vliegtuig gaan om in Zweden een fiets te huren. Wil je je eigen fiets meenemen in het vliegtuig, dan is dat mogelijk bij luchtvaartmaatschappijen zoals de KLM en de SAS, hier moet uiteraard wel voor betaald worden. Je kunt ook met de trein gaan en een plaats reserveren voor je fiets. Wil je het echt spannend maken, dan ga je met de boot naar Zweden. Zodra je aangekomen bent, kun je direct op de fiets stappen en op zoek gaan naar het beginpunt van je route.

Het leuke aan fietsen in Zweden is dat alle mogelijkheden open liggen. Je kunt een bestaande route volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om verschillende routes met elkaar te combineren om zo een eigen route op te zetten. Leuk om een blog over te maken om andere mensen te tippen wellicht? Het is ook mogelijk om tijdens het fietsen in Zweden geen plan te hebben qua route. In dat geval is een goede kaart aan te raden. Reken er namelijk niet op dat je overal internetverbinding hebt, dus het volgen van een mobiel navigatiesysteem is niet altijd even praktisch tijdens de fietsvakantie in Zweden!

Tip: Let erop dat kinderen onder de 15 jaar een helm moeten dragen tijdens het fietsen. Dit heeft alles te maken met de veiligheid voor de kinderen!

Waar ga je fietsen in Zweden?

Zweden is bijzonder groot in vergelijking met Nederland. Dat maakt het kiezen van een route lastig. Wanneer je graag wat meer mogelijkheden wilt hebben voor het overnachten en het eten tijdens de route, dan is het verstandig om in het zuiden te blijven. Daar is de bevolkingsdichtheid het hoogst, dus hier kom je de meeste mogelijkheden tegen. Ga je verder naar het noorden, zorg dan voor een goede kaart en zorg ervoor dat je eten en drinken mee hebt. Het kan namelijk maar zo zijn dat je een volledige dag geen enkel persoon tegenkomt, en dan is het handig wanneer je zelf wat voorraden bij je hebt zodat je geen honger hoeft te hebben.

De verschillende toeristenbureaus hebben kaarten over de verschillende fietsroutes in Zweden. Het is ook mogelijk om gewoon op Google Maps te kijken naar mogelijke routes. Probeer de grotere wegen te vermijden. Ondanks dat de Zweden redelijk rustige automobilisten zijn, kan het makkelijker zijn wanneer je verkeer dat hard rijdt kunt mijden. Wil je fietsen in Göteborg of Stockholm, dan is dat ook mogelijk. Je vindt in deze steden veel mogelijkheden om fietsen te huren in Zweden. De meeste mensen boeken hun fietsvakantie in Zweden in de maanden juni, juli en augustus. Dit heeft te maken met het klimaat in Zweden, maar ook het moment waarop de vakantiegangers er op uit kunnen gaan.