Veel interesse in emigreren naar Zweden

Emigreren naar Zweden, het lijkt voor veel mensen een droom die uitkomt. Het land met de prachtige Zweedse natuur, de volledige Zweedse cultuur en met het lage bevolkingsaantal en de lage bevolkingsdichtheid in Zweden moet het toch geweldig zijn. Want hoeveel inwoners heeft Zweden nou eigenlijk? Zweden had in 2015 nog onder de 10 miljoen inwoners, terwijl het vele malen groter is dan Nederland. Maar is emigreren naar Zweden wel een beslissing die je zo makkelijk kunt maken?

De meest voorkomende problemen

Er zijn veel mensen die emigreren naar Zweden overwegen. Dat betekent dat er ook veel websites zijn, en groepen op Facebook, waar mensen met elkaar kunnen praten om de plannen naast elkaar te leggen. Deze groepen zijn vaak geen goed uitgangspunt. Het emigreren naar Zweden is de doelstelling van de mensen in deze groepen en dat betekent dat negatieve verhalen snel naar de achtergrond geschoven worden. Het grootste probleem? Een mooie foto is zo gemaakt, maar het verhaal erachter blijft onbelicht. Remigratie naar Nederland wordt door deze mensen als ‘falen’ gezien, terwijl de keuze net zo vrij was als het emigreren naar Zweden in de eerste plaats.

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij het emigreren naar Zweden?

  • Het niet kunnen vinden van werk als buitenlander
  • Problemen met het leren van de Zweedse taal
  • Problemen met aarden door de Zweedse cultuur

Vooral het derde probleem is een probleem dat veel naar voren komt bij het emigreren naar Zweden. Contact zoals Nederlanders met elkaar hebben, is in Zweden namelijk veel minder te vinden. De Zweden zijn meer gesloten. Zij nodigen niet iedereen binnen uit en zijn niet zo van het sociale op de manier zoals Nederlanders dat doen. Vergis je niet. De mannen kunnen uren praten tijdens het tanken, de Zweden vieren graag feesten, maar het gaat toch net allemaal even iets anders. Ben je erg gewend aan het sociaal zijn met vrienden, dan is Zweden niet de droom.

De Zweedse taal is relatief gezien eenvoudig. Het is makkelijker dan het leren van Chinees bijvoorbeeld. Op papier lijken veel woorden sterk op het Nederlands, maar de uitspraak is een volledig ander verhaal, en dat maakt het moeilijker.

Werk vinden na emigreren naar Zweden

Wanneer je de stap gezet hebt en je bent in Zweden aangekomen, dan heb je direct een aantal uitdagingen voor de boeg. Het begint al met het krijgen van een Zweeds persoonsnummer. Daarvoor heb je de gegevens van je Nederlandse zorgverzekering nodig, maar je moet ook aantonen dat je jezelf in levensonderhoud kunt voorzien. Netto betekent dit dat je enorm veel spaargeld moet hebben, of dat je een baan moet hebben. Dat laatste is onmogelijk, want je mag niet werken zonder een persoonsnummer in Zweden. Waar het een aantal jaar geleden nog gemakkelijk was om te emigreren naar Zweden, is het nu een verhaal met veel drempels en uitdagingen geworden.

Wel of niet emigreren naar Zweden?

Emigreren naar Zweden is geen keuze die je over een nacht neemt. Het is verstandig om je eerst goed te oriƫnteren en het land te verkennen. Wat zijn de mogelijkheden, waar kun je werk vinden en is het allemaal wel zo interessant als het lijkt? Wanneer dat allemaal in orde is, kun je een planning gaan maken.